Pretužna vijest – nema više našeg Miljenka

Miljenko Medić (10. siječnja 1955. - 9. lipnja 2014.)U dubokoj boli i tuzi javljamo da je nakon teške borbe za život u bolnici KB Dubrava Zagreb koja je trajala 47 dana preminuo naš dugogodišnji član FIDE-majstor Miljenko Medić (10. siječnja 1955. – 9. lipnja 2014.). Pokopan je u Gaju urni (polje 48, kazeta 270) na zagrebačkom Krematoriju.


Od 1997. godine član je ŠK Krapina u kojem je vrlo uspješno nastupao i uvelike pomogao uzlazu kluba.
Bio je vrlo uspješan šahist, a k tome je bio i informatička šahovska legenda. Svojom nesebičnošću pomagao je šahistima instalirajući im kompletne šahovske programe i rješavao razne probleme na računalima.


Za časopis “Distrofija i mi”, Miljenko je između ostalog rekao:
“Šah je jedna predivna igra u kojoj dolazi do izražaja vještina, samostalnost, borba, mašta, igra u kojoj čovjek može pokazati svoj karakter, igra u kojoj se može dokazati da nismo ništa manje vrijedni od drugih. Preporučio bi svim čitateljima ovih redaka, da počnu igrati tu magičnu igru na 64 polja. Siguran sam da će to biti «ljubav na prvi pogled». Bilo bi mi drago kad bi bilo više šahista u Zagrebu, posebice mladih. U igranju šaha ja sam našao smisao života.”


Riječi prijatelja s društvene mreže:
Pero Sentić
Miljenko je bio ljudina i najveći računalni mag za šah u Hrvatskoj. Bio je iz Nijemaca pored Vinkovaca. Miljenko i Mirjana su najbolji ljudi koje sam upoznao.
Helena Kovačević
Miljenko, vrijeme koje smo proveli zajedno ostati će u srcu čuvajući uspomenu na Tvoju osobnost, a Tvojoj Mirjani puno snage da prebrodi ovaj veliki gubitak.


Izdvajamo dio ostvarenih šahovskih uspjeha iz njegove bogate šahovske karijere:
Miljenko je od 1989. godine uspješno predstavljao Hrvatsku na Europskim i Svjetskim prvenstvima te na Olimpijadama IPCA (International Disabled Chess Association – Međunarodna šahovska udruga tjelesnih invalida). Njegovi najbolji rezultati su:
1994. – 1. mjesto na Europskom prvenstvu
1995. – 1. mjesto na I. šahovskoj olimpijadi IPCA (Hrabyne)
1999. – 6. mjesto na šahovskoj olimpijadi IPCA (Hrabyne)
2001. – 1. mjesto na Euro-kupu u Češkoj (Hrabyne) pojedinačno i ekipno (momčad su činili: Miljenko Medić i Ilija Matijašević)
2001. – 2. mjesto na Europskom prvenstvu u Wisli (Poljska)
2001. – 1. mjesto na državnom prvenstvu u Poreču sa 100% osvojenih bodova (9 iz 9)
2002. – nastupio na 35. šahovskoj olimpijadi zdravih u Bledu na drugoj ploči za Međunarodnu šahovsku udrugu tjelesnih invalida
2003. – 1. mjesto na svjetskom kupu u Češkoj (Hrabyne)
2004. – najuspješniji sportaš s invaliditetom Republike Hrvatske za 2003. godinu. Ovo najviše priznanje za sportaša dodijelio mu je Hrvatski sportski savez invalida na svečanosti održanoj 12. veljače u zagrebačkoj dvorani Globus.
2005. Miljenko Medić osvaja 6. mjesto, a reprezentacija Hrvatske (u kojoj su još bili i Mirjana Medić, Radmila Švaljek i Ilija Matijašević) osvaja 3. mjesto na Šahovskoj olimpijadi u organizaciji IPCA-e, održanoj u Hrabynama (Češka). Tim je rezultatom Miljenko Medić ostvario nastup u reprezentaciji IPCA-e na 37. šahovskoj olimpijadi FIDE koja se održala 2006. godine u Torinu.


Miljenko je nastupao i na pojedinačnim i ekipnim prvenstvima Hrvatske za osobe s invaliditetom.
2006. Ekipa Zagrebačkog športskog saveza invalida u kojoj su igrali: Miljenko Medić, Radoslav Ćosić i Domagoj Glažar, osvaja 1. mjesto u ekipnoj kokurenciji, a Miljenko Medić i Radoslav Ćosić osvajaju 1., odnosno 3. mjesto u pojedinačnoj konkurenciji, na Državnom prvenstvu u šahu za osobe s invaliditetom.
2009. Na Državnom prvenstvu u šahu za osobe s invaliditetom, ekipa ŠK Stjepan Bosak-URIHO u sastavu Miljenko Medić, Domagoj Glažar, Muris Isić i Neven Tomečak, osvaja 3. mjesto u ekipnoj konkurenciji, dok Miljenko Medić i Domagoj Glažar osvajaju 1. odnosno 2. mjesto u pojedinačnoj konkurenciji.