«

»

Stu 19

ŠK Krapina prvak Županije u ubrzanom šahu!

Razigravanje prije početka PrvenstvaHum na Sutli, 19. studenoga 2016. – Šahovski savez Krapinsko-zagorske županije organizirao je Ekipno prvenstvo KZŽ-e u ubrzanom šahu za 2016. godinu. Tehničku organizaciju izvrsno su proveli ŠK Straža i ŠK Pregrada, a natjecanje je odigrano u Domu Kulture. Igralo se na 4 ploče, 7 kola švicarskim sustavom i partije se rejtingiraju za Međunarodni rapid-rejting kod FIDE (Svjetske šahovske organizacije).
Natjecalo se 11 ekipa iz 7 klubova, ukupno 52 igrača. Rejting favoriti bili su ŠK Polet, Zabok i ŠK Oroslavje, međutim pomalo neočekivani pobjednici postali su krapinski šahisti. Igrajući u sastavu FIDE-majstor Miljenko Muha (5,5/7), velemajstorica Mirjana Medić (6/7), FIDE-majstorica Ivona Purgar (6/7) i nacionalni majstor Vladimir Frank (5/7) krenuli smo silovito i već u 2. kolu pobijedili ŠK Polet, u 3. kolu ŠK Stražu i u 4. kolu ŠK Oroslavje. Zanimljivo je da smo sva tri meča protiv direktnih protivnika pobijedili s 3:1.
Igrali smo kao jedan i ni u jednom kolu nismo dopustili nikakva iznenađenja, kad je jedan izgubio, ostali su pokrili taj gubitak i tako smo pobijedili u svih 7 mečeva.
Na drugom je mjestu ŠK Oroslavje predvođeno velemajstorom Ivanom Žajom koji u klubu vodi školu šaha, a treba spomenuti i kadetskog prvaka države do 15 godina Olivera Kukasa koji je na četvrtoj ploči ostvario najbolji rezultat sa 6 bodova iz 7 partija (izgubio je samo od NM Vladimira Franka).
Treće mjesto osvojio je ŠK Polet, Zabok izgubivši od ŠK Krapine i ŠK Oroslavja.
2. kolo, ŠK Krapina - ŠK Polet, ZabokDerbi za 1. mjesto u 4. kolu: ŠK Oroslavje - ŠK KrapinaŠK Straža, Hum na Sutli - ŠK Krapina II.

| Rezultati |

Najbolji igrač na 1. ploči je međunarodni majstor Zdravko Zelić (ŠK Polet, Zabok) sa 6 bodova iz 7 partija (5 pobjeda 2 neriješeno). Drugi je Miljenko Muha 5,5/7, a treći Ivan Žaja 4,5/7.
Na 2. ploči najbolji je majstorski kandidat Robert Soldo (ŠK Oroslavje) 6,5/7, druga je Mirjana Medić 6/7 i treći je FIDE-majstor Branko Zelić (ŠK Polet, Zabok) 4,5/7.
Najbolja na 3. ploči je Ivona Purgar sa 6 bodova iz 7 partija, drugi je majstorski kandidat Mirko Janković (ŠK Polet, Zabok) 5/7, na trećem mjestu je Josip Majer (ŠK Zelenjak, Klanjec) s istim brojem bodova kao i Janković, ali slabijim rejting-performansom.
Na 4. ploči najbolji je Oliver Kukas 6/7, drugi je Krešimir Huljak (ŠK Gaj, Mače) 5/6 i treći je Vladimir Frank 5/7.
Najbolja na 3. ploči - FIDE-majstorica Ivona PurgarNajbolji na 4. ploči - Oliver Kukas, kadetski prvak Hrvatske do 15 godinaKrapina II. - ŠK Straža II., u pozadini ŠK Krapina - ŠK Oroslavje II.
Druga ekipa ŠK Krapine podijelila je 5. mjesto, a po dodatnim kriterijima su sedmi. Igrali su u sastavu Josip Krklec, Zdenko Kozina, Leopold Vincelj i Tihomir Kostelić. Najuspješniji u ekipi bio je Josip Krklec-Brzi sa 4 boda iz 6 partija. Pobijedili su dva meča i jedan su odigrali neriješeno.
Prvenstvo su sudili međunarodna sutkinja Radmila Švaljek i županijski sudac Aleksandar Švaljek.
Konačan poredak: 1. ŠK Krapina 14 (22,5), 2. ŠK Oroslavje I. 12 (21,5), 3. ŠK Polet, Zabok 10 (18), 4. ŠK Zelenjak, Klanjec 7 (12,5), 5. ŠK Straža I. 6 (13,5), 6. ŠK Gaj, Mače 6 (11,5), 7. ŠK Krapina II. 6 (9,5), 8. ŠK Oroslavje II. 6 (8,5), 9. ŠK Pregrada 5 (9,5), 10. ŠK Straža II. 3 (7), 11. ŠK Oroslavje kadeti 2 meč-boda (6 bodova).
ŠK Oroslavje - ŠK Zelenjak, KlanjecČekajući kraj partije...Kadeti ŠK Oroslavje, u prvom planu Ema ŽegrecŠK Polet, Zabok - ŠK Gaj, Mače; lijevo IM Zdravko Zelić - najuspješniji na 1. pločiŠK Krapina II. - ŠK Straža, Hum na Sutli II.FIDE-majstor Miljenko Muha