«

»

Velj 26

Kup KZŽ-e osvojili šahisti Poleta

Pobjednici Kupa KZŽ-e šahisti Poleta u meču protiv ŠK KrapinaŠahovski savez Krapinsko-zagorske županije organizirao je Kup KZŽ-e za 2017. godinu uz tehničku organizaciju ŠK Straža, Hum na Sutli i ŠK Krapina. Kup je odigran švicarskim sustavom u 5 kola, s tempom igre od 30 minuta + 30 sekundi za svaki odigrani potez i rejtingirat će se za Nacionalnu rejting-listu. Pravo nastupa imali su registrirani šahovski klubovi iz naše županije. Prvi krug odigran je u Humu na Sutli (Dom kulture) 12. veljače 2017., a drugi krug u Krapini (Restoran KTC, Bobovje) 26. veljače 2017. Natjecalo se 8 ekipa, u startu po prosječnom rejtingu: ŠK Polet, Zabok; ŠK Oroslavje, ŠK Krapina, ŠK Straža, Hum na Sutli; ŠK Gaj, Mače; ŠK Donja Stubica, ŠK Oroslavje – kadeti i ŠK Pregrada. Igralo se na 4. ploče.

| Rezultati |

U prvom kolu se rejting favorit ŠK Polet, Zabok „spotaknuo“ i odigrao neriješeno sa ŠK Gaj, Mače, no do kraja su nanizali sve pobjede. U susretu u 3. kolu s najvećim konkurentom ŠK Oroslavje, Zabočani su pobijedili minimalnim rezultatom 2,5:1,5. Jedinu pobjedu ostvario je međunarodni majstor Aco Alvir (Austrija), inače njihovo ovogodišnje „pojačanje“. Tako je ŠK Polet, Zabok osvojio Kup KZŽ-e i plasman u Finale kupa RH-e.
ŠK Oroslavje morao se pomiriti s drugim mjestom uz četiri pobjede i jedan poraz.
Borba za treće mjesto odlučena je u zadnjim sekundama 5. kola kad je FIDE-majstor Damir Samovojska uspio izgubljenu poziciju pretvoriti u pobjedu. Ta je pobjeda ŠK Straži donijela 3. mjesto, a ŠK Krapini je u toj diobi pripalo 4. mjesto.
Konačan poredak: 1. ŠK Polet, Zabok 9 meč-bodova (14 pojedinačnih bodova), 2. ŠK Oroslavje 8 (14), 3. ŠK Straža, Hum na Sutli 6 (12,5), 4. ŠK Krapina 6 (12), 5. ŠK Gaj, Mače 5 (9,5), 6. ŠK Donja Stubica 3 (8), 7. ŠK Oroslavje – kadeti 3 (6), 8. ŠK Pregrada 0 (4).
Prvi krug u Humu na SutliNovi registrirani igrači u zagorskim klubovima. FM Josip Njirjak (ŠK Oroslavje) i IM Aco Alvir (ŠK Polet)ŠK Oroslavje kadeti - ŠK Krapina
Najuspješniji na 1. ploči je FM Damir Samovojska (ŠK Straža, Hum na Sutli) s 4 boda iz 5 partija; na 2. ploči najbolji je Zoran Zelenika (ŠK Straža, Hum na Sutli) s 3,5 od 5; na 3. ploči imamo 100% rezultat 5 iz 5! juniora Marka Novosela (ŠK Donja Stubica); na 4. ploči najuspješniji su Ivan Hamer (ŠK Gaj, Mače) i Tomislav Barlović (ŠK Polet, Zabok).
Za Šahovski klub Krapina nastupili su: FM Miljenko Muha (3/5), majstorski kanditat Nenad Frouth (2,5/5), nacionalni majstor Vladimir Frank (4/5) i Josip Krklec (2,5/5).
Glavni sudac Kupa KZŽ-e bio je Aleksandar Švaljek, županijski sudac.