«

»

Tra 10

Završio proljetni dio ligaških natjecanja

ŠK Krapina - ŠK Ericsson Nikola Tesla26. ekipno prvenstvo Hrvatske u šahu
II. hrvatska šahovska liga centar
počela je 26. ožujka u Zagrebu. ŠK Krapina u prvom je kolu pobijedio ŠK Ericsson-Nikola Tesla s 4,5:1,5 – pobjede su postigli Miljenko Muha, Nenad Frouth i Zvonimir Maslać, a remizirali su Mirjana Medić, Ivona Purgar i Vladimir Frank.
U 2. kolu izgubili smo od ŠK Duge Rese 4:2. Prvo je pobijedio Vladimir Frank a u ostalim partijama zakuhale su se velike borbe. Nažalost Mirjana i Ivona svoje su nadmoćne pozicije previdima pretvorile u poraz, a Miljenko nije uspio realizirati prednost u pobjedu te je remizirao.
Novi član lige ŠK Končar Zagreb postigao je obje pobjede što je uspjelo i ŠK Bjelovaru i ŠD Međimurje, Čakovec. Možemo reći da će se između ta tri kluba voditi borba za prvo mjesto. No igra se Bergerovim sustavom, svaki sa svakim, tako će se tek u međusobnim susretima odlučivati o pobjednicima. Krapina je nakon 2. kola na diobi 5. do 8. mjesta od 12 ekipa.


Rezultati: II. liga centar | IV. D liga centar | II. A kadetska liga centar |

Šahovski klub Krapina odigrao je 2. travnja treće i četvrto kolo II. lige centar u Grubišnom Polju. U prvom meču igrali smo sa ŠK Konaki, Novo Virje. Na svim pločama dobro smo odigrali otvaranja, a u središnjicama polako počeli postizati prednost. Prvo je lijepom kombinacijom pobijedila FIDE-majstorica Ivona Purgar, a majstorski kandidat Zvonimir Maslać je matnim napadom došao do cijelog boda. Na prve dvije ploče naši su izgubili, s tim da je velemajstorica Mirjana Medić propustila remi. Nažalost i nacionalni majstor Vladimir Frank u konjskoj završnici s dva pješaka više previđa remi-rasplet uz žrtvu konja te meč završava neriješeno!
Drugi meč sa ŠK Tomislav-Goran, Sv. Ivan Žabno počeo je vrlo oštro jer su oni ujutro izgubili od ŠD Međimurje, Čakovec pa su se namjeravali izvaditi s nama. No naišli su na tvrd orah. Već nakon dva sata igre bilo je vidljivo da će Vladimir i Ivona pobijediti – on je matirao svojeg protivnika, a Ivona je također u matnom napadu ostala s figurom više i to lako realizirala. Na prvim pločama FIDE-majstor Miljenko Muha izgubio je u završnici od međunarodnog majstora Srđana Šalea, a Mirjana protiv međunarodnog majstora Predraga Bodiroge izvrsnom kombinatornom igrom osvaja kvalitetu no u vremenskom tjesnacu ne pronalazi dobitnički potez i pozicija se rasplela u remi. Na 3. ploči majstorski kandidat Nenad Frouth također nije upio realizirati prednost kvalitete ostvarene u napadu na kralja i na kraju je sklopljen remi, a Maslać uz previše kombiniranja na kraju gubi partiju. I rezultat – neriješeno!
U oba meča stajali smo na pobjedu – kapetani i jednog i drugog protivnika već su javljali – gubimo od Krapine. Ali, šah je igra i nije gotovo dok nije povučen zadnji potez.
Dva uskličnika dajem ekipi jer se ravnopravno borimo s jačim protivnicima.
Ne treba zaboraviti da smo u startnoj listi na 11. mjestu po prosječnom rejtingu od 12 ekipa.
Na tablici se na prvom mjestu izdvojilo Šahovsko društvo Međimurje, Čakovec sa sve četiri pobjede, slijedi ŠK Bjelovar i ŠK Končar, Zagreb, a ŠK Krapina nalazi se na diobi 6. i 7. mjesta sa ŠK Dugom Resom.
ŠK Konaki, Novo Virje - ŠK Krapina; IM Muhamed Borić - FM Miljenko Muha 4. kolo - II. liga centar, Grubišno PoljeWFM Ivona Purgar i NM Vladimir Frank - najuspješniji članovi ŠK Krapina u 2. krugu!
U Đurđevcu u hotelu Picok je 9. travnja odigran treći krug II. lige centar. Krapinski šahisti opet su, kao i u prošlom krugu odigrali dva borbena meča koja su završila neriješeno!
U jutarnjem kolu protiv ŠK Velika Gorica najprije je pobijedio Zvonimir Maslać. U ostalim pozicijama stojimo na visoku pobjedu. Međutim, u vremenskom tjesnacu Mirjana Medić previđa figuru, a Ivona Purgar napad na kralja. Miljenko Muha pobjeđuje nakon što je lukavom igrom stvorio taktičku poziciju u kojoj je osvojio kvalitetu i lako realizirao. I dalje je sve u redu dok Vladimir Frank ne zamijeni redoslijed poteza i u završnici teških figura vraća figuru koju je imao više i najedanput je remi. I tako smo došli do 3:3.
Popodne smo igrali s mladom ekipom ŠK Sloboda, Mihovljan. Miljenko i Vladimir bijelim figurama složili su svojim protivnicima neobranjive matne prijetnje i u žrtvenom stilu obojica pobijedili. Ivona i Zvonimir su remizirali i imamo pobjedu u rukama. Ali u dvije preostale partije nismo osvojili potrebnih pola boda za pobjedu. Nenad Frouth u boljoj poziciji previđa kvalitetu, a Mirjana nije uspjela spasiti slabiju poziciju.
Trenutno se nalazimo na 7. mjestu i nismo nezadovoljni jer za rezultat je potrebna i sportska sreća koja prati hrabre.
U 6. kolu odigran je i derbi dva najjača kluba po rejtingu. U vrlo neizvjesnom meču ŠK Bjelovar uspio je minimalnom pobjedom od 3,5:2,5 protiv ŠD Međimurje, Čakovec preuzeti vodeću poziciju.
MK Nenad Frouth, WGM Mirjana Medić i FM Miljenko MuhaŠK Velika Gorica - ŠK Krapina, 5. koloŠK Krapina - ŠK Sloboda, Mihovljan
IV. D liga centar počela je 12. ožujka. Ekipa Krapina II. postigla je dvije pobjede i 1 poraz. Pobijedili su ŠK Zelenjak Klanjec s 3,5:2,5 i ŠK Donju Stubicu s 4:2. Izgubili su od Oroslavja II. 4,5:1,5. Za našu ekipu proljetni dio je završen jer su u IV. kolu koje će se odigrati 2. travnja slobodni, zbog neparnog broja ekipa. Trenutno se nalaze na diobi 2. i 3. mjesta. Liga broji 7 klubova.

Kadetska ekipa natjecala se u II. A kadetskoj ligi centar (27 ekipa) koja obuhvaća tri županije: Grad Zagreb, Zagrebačku i Krapinsko-zagorsku županiju.
U prvom krugu nisu uspjeli pobijediti ni u jednom meču, protivnici su bili prejaki. Želimo im više sreće u 2. krugu u Sesvetskom Kraljevcu 1. travnja.
ŠK Krapina, kadetska ekipa - Filip Hršak, Borna Grmovšek, Saša Topolovec, Mateo Osredečki i Eugen KundihTreći krug II. A kadetske lige centar u KrapiniUigravanje prije početka 7. kola
Nakon prvog kruga očito su se razigrali i uspjeli pobijediti dva meča. Mateo Osredečki osvojio je 2 boda, a Eugen Kundih 1,5 bod. Prve svoje službene šahovske partije u ovoj ligi igraju novi članovi ŠK Krapina: Filip Hršak i Saša Topolovec.
Šahovski klub Krapina organizirao je 8. travnja treći krug II. A kadetske lige centar u Restoranu KTC Krapina. Natjecalo se 27 ekipa, ukupno 192 registrirana igrača. Pobijedio je ŠK Caissa, Zagreb i plasirao se u I. kadetsku ligu centar, a naši kadeti natjecanje su završili na diobi 19.-23. mjesta. Igrali su Mateo Osredečki, Eugen Kundih, Borna Grmovšek, Filip Hršak i Saša Topolovec.