«

»

Ruj 17

Šahisti nastavili s dobrom igrom u ligama

ŠK Krapina - ŠK Ericsson Nikola Tesla26. ekipno prvenstvo Hrvatske u šahu
Šahovski dobar dan u Đurđevcu – Krapinski šahisti u petom krugu II. lige centar, igranom u đurđevačkom Hotelu Picok 15. listopada bili su izvrsno raspoloženi za igru. U prvom meču sa trenutno drugoplasiranim ŠK Poletom iz Buševca bilo je napeto jer smo na 5. ploči brzo izgubili partiju previdom figure. Međutim, ostatak ekipe uspio je osvojiti 3 boda za neriješeno.
Rezultati po pločama: 1. Makaj 0,5 : 0,5 Miljenko Muha, 2. Pavić, F. 0,5 : 0,5 Mirjana Medić, 3. Jukić 1 : 0 Frouth, Nenad, 4. Nemec 0 : 1 Ivona Purgar, 5. Pavić, J. 1 : 0 Vladimir Frank, 6. Kos 0 : 1 Zvonimir Maslać.
U drugom meču sa Bilogora ´91, Grubišno Polje pobijedili smo s 4,5:1,5! Prvo su pobijedili Mirjana i Miljenko nadigravši svoje protivnike, a u preostalim partijama imali smo dobre pozicije koje su igrači do kraja održali. Maslać je obranio matni napad i uspio kombinacijom pobijediti. Uz ostala tri remija, evo visoke pobjede.
Rezultati po pločama: 1. Miljenko Muha 1 : 0 Krištović, 2. Mirjana Medić 1 : 0 Marangunić, 3. Nenad Frouth 0,5 : 0,5 Havaš, 4. Ivona Purgar 0,5 : 0,5 Hrvačić, 5. Vladimir Frank 0,5 : 0,5 Margeta, 6. Zvonimir Maslać 1 : 0 Fadljević.
U borbi za 1. mjesto došlo je do preokreta jer je vodeći ŠK Bjelovar izgubio oba meča! Tako je ŠD Međimurje iz Čakovca sa dvije pobjede preuzelo vodeću poziciju. Oni igraju s nama u zadnjem kolu i treba im remi za prvo mjesto.
ŠK Krapina nalazi se na diobi 6. mjesta, a za ostanak u ligi bore ŠK Velika Gorica i ŠK Bilogora.
Zadnje kolo igra se 22. listopada 2017. u Čakovcu.
Poredak nakon 10. kola:
1. ŠD Međimurje, Čakovec 16 meč-bodova (35 pojedinačnih bodova), 2. ŠK Polet, Buševec 14 (34), 3. ŠK Bjelovar 13 (35,5), 4. ŠK Duga Resa 12 (33,5), 5. ŠK Konaki, Novo Virje 12 (33,5), 6. ŠK Končar, Zagreb 10 (32), 7. ŠK Krapina 10 (30,5), 8. ŠK Tomislav-Goran, Sveti Ivan Žabno 10 (30), 9. ŠK Sloboda, Mihovljan 9 (30), 10. ŠK Bilogora ´91, Grubišno Polje 7 (25), 11. ŠK Velika Gorica 6 (23), 12. ŠK Ericsson-Nikola Tesla, Zagreb 1 (18).
IV. D liga centar – Druga ekipa Šahovskog kluba Krapina odigrala je 5. kolo. Naši su bili domaćini i pobijedili ŠK Krapinske Toplice 4:2.
Rezultati po pločama: 1. Zdenko Kozina 0,5 : 0,5 Maček, V., 2. Milan Skupnjak 0,5 : 0,5 Markulinčić, 3. Tihomir Kostelić 0 : 1 Sušnik, 4. Krešimir Kralj 1 : 0 Maček, I., 5. Leopold Vincelj 1 : 0 Budiselić, 6. Mihael Grmovšek 1 : 0 Lajić.
Trenutno se nalaze na 3. mjestu, koje će s obzirom na parove u preostala dva kola vjerojatno uspjeti održati.
Poredak nakon 5. kola:
1. ŠK Straža, Hum na Sutli 8 meč-bodova (16,5 pojedinačnih bodova), 2. ŠK Oroslavje II 6 (14), 3. ŠK Krapina II 6 (13), 4. ŠK Donja Stubica 5 (12), 5. ŠK Zelenjak, Klanjec 4 (15), 6. ŠK Krapinske Toplice 1 (10,5), 7. ŠK Pregrada 0 (9).
Sljedeće kolo gostuju u Pregradi 22. listopada.


Rezultati: II. liga centar | IV. D liga centar | II. A kadetska liga centar |

Šahovski klub Krapina organizirao je 17. rujna 2017. četvrti krug II. hrvatske šahovske lige centar. Odigrano je 7. i 8. kolo, a igralo se u prostorijama KTC restorana Krapina. Krapinski šahisti u sedmom su kolu izgubili od vodećeg ŠK Bjelovara, a u 8. kolu igrali su neriješeno sa ŠK Končar, Zagreb. U 7. kolu bilo je i neočekivanih rezultata, tako je ŠK Velika Gorica odigrao neriješeno protiv jakog ŠK Konaka, Novo Virje, a ŠK Sloboda, Mihovljan uspio je odigrati neriješeno sa ŠK Dugom Resom. Međutim, u osmom kolu vodeći Bjelovar gubi od Duge Rese, ali gubi i ŠD Međimurje od ŠK Poleta iz Buševca pa je Bjelovar ostao vodeći. ŠK Polet, Buševec probio se na drugo mjesto s istim brojem meč-bodova, kao i ŠD Međimurje. U preostala 3. kola, vodit će se velika borba za prvaka lige koji će seplasirati u kvalifikacijski turnir pobjednika II. liga za ulazak u I. B ligu.
Poredak nakon 8. kola:
1. ŠK Bjelovar 13 meč-bodova (30,5 pojedinačnih bodova), 2. ŠK Polet, Buševec 12 (28), 3. ŠD Međimurje, Čakovec 12 (27,5), 4. ŠK Duga Resa 10 (28,5), 5. ŠK Konaki, Novo Virje 9 (26,5), 6. ŠK Končar, Zagreb 8 (26), 7. ŠK Tomislav-Goran, Sveti Ivan Žabno 8 (23,5), 8. ŠK Krapina 7 (23), 9. ŠK Bilogora ´91, Grubišno Polje 7 (21,5), 10. ŠK Sloboda, Mihovljan 5 (21), 11. ŠK Velika Gorica 5 (19,5), 12. ŠK Ericsson-Nikola Tesla, Zagreb 0 (12,5).
Sljedeći krug igra se 15. listopada u Bjelovaru. ŠK Krapina igra sa ŠK Polet, Buševec i ŠK Bilogora ´91, Grubišno Polje.
ŠK Krapina II. jesenski počinje 15. listopada u Krapini, igraju sa ŠK Krapinske Toplice.


II. hrvatska šahovska liga centar
počela je 26. ožujka u Zagrebu. ŠK Krapina u prvom je kolu pobijedio ŠK Ericsson-Nikola Tesla s 4,5:1,5 – pobjede su postigli Miljenko Muha, Nenad Frouth i Zvonimir Maslać, a remizirali su Mirjana Medić, Ivona Purgar i Vladimir Frank.
U 2. kolu izgubili smo od ŠK Duge Rese 4:2. Prvo je pobijedio Vladimir Frank a u ostalim partijama zakuhale su se velike borbe. Nažalost Mirjana i Ivona svoje su nadmoćne pozicije previdima pretvorile u poraz, a Miljenko nije uspio realizirati prednost u pobjedu te je remizirao.
Novi član lige ŠK Končar Zagreb postigao je obje pobjede što je uspjelo i ŠK Bjelovaru i ŠD Međimurje, Čakovec. Možemo reći da će se između ta tri kluba voditi borba za prvo mjesto. No igra se Bergerovim sustavom, svaki sa svakim, tako će se tek u međusobnim susretima odlučivati o pobjednicima. Krapina je nakon 2. kola na diobi 5. do 8. mjesta od 12 ekipa.
Šahovski klub Krapina odigrao je 2. travnja treće i četvrto kolo II. lige centar u Grubišnom Polju. U prvom meču igrali smo sa ŠK Konaki, Novo Virje. Na svim pločama dobro smo odigrali otvaranja, a u središnjicama polako počeli postizati prednost. Prvo je lijepom kombinacijom pobijedila FIDE-majstorica Ivona Purgar, a majstorski kandidat Zvonimir Maslać je matnim napadom došao do cijelog boda. Na prve dvije ploče naši su izgubili, s tim da je velemajstorica Mirjana Medić propustila remi. Nažalost i nacionalni majstor Vladimir Frank u konjskoj završnici s dva pješaka više previđa remi-rasplet uz žrtvu konja te meč završava neriješeno!
Drugi meč sa ŠK Tomislav-Goran, Sv. Ivan Žabno počeo je vrlo oštro jer su oni ujutro izgubili od ŠD Međimurje, Čakovec pa su se namjeravali izvaditi s nama. No naišli su na tvrd orah. Već nakon dva sata igre bilo je vidljivo da će Vladimir i Ivona pobijediti – on je matirao svojeg protivnika, a Ivona je također u matnom napadu ostala s figurom više i to lako realizirala. Na prvim pločama FIDE-majstor Miljenko Muha izgubio je u završnici od međunarodnog majstora Srđana Šalea, a Mirjana protiv međunarodnog majstora Predraga Bodiroge izvrsnom kombinatornom igrom osvaja kvalitetu no u vremenskom tjesnacu ne pronalazi dobitnički potez i pozicija se rasplela u remi. Na 3. ploči majstorski kandidat Nenad Frouth također nije upio realizirati prednost kvalitete ostvarene u napadu na kralja i na kraju je sklopljen remi, a Maslać uz previše kombiniranja na kraju gubi partiju. I rezultat – neriješeno!
U oba meča stajali smo na pobjedu – kapetani i jednog i drugog protivnika već su javljali – gubimo od Krapine. Ali, šah je igra i nije gotovo dok nije povučen zadnji potez.
Dva uskličnika dajem ekipi jer se ravnopravno borimo s jačim protivnicima.
Ne treba zaboraviti da smo u startnoj listi na 11. mjestu po prosječnom rejtingu od 12 ekipa.
Na tablici se na prvom mjestu izdvojilo Šahovsko društvo Međimurje, Čakovec sa sve četiri pobjede, slijedi ŠK Bjelovar i ŠK Končar, Zagreb, a ŠK Krapina nalazi se na diobi 6. i 7. mjesta sa ŠK Dugom Resom.
ŠK Konaki, Novo Virje - ŠK Krapina; IM Muhamed Borić - FM Miljenko Muha 4. kolo - II. liga centar, Grubišno PoljeWFM Ivona Purgar i NM Vladimir Frank - najuspješniji članovi ŠK Krapina u 2. krugu!
U Đurđevcu u hotelu Picok je 9. travnja odigran treći krug II. lige centar. Krapinski šahisti opet su, kao i u prošlom krugu odigrali dva borbena meča koja su završila neriješeno!
U jutarnjem kolu protiv ŠK Velika Gorica najprije je pobijedio Zvonimir Maslać. U ostalim pozicijama stojimo na visoku pobjedu. Međutim, u vremenskom tjesnacu Mirjana Medić previđa figuru, a Ivona Purgar napad na kralja. Miljenko Muha pobjeđuje nakon što je lukavom igrom stvorio taktičku poziciju u kojoj je osvojio kvalitetu i lako realizirao. I dalje je sve u redu dok Vladimir Frank ne zamijeni redoslijed poteza i u završnici teških figura vraća figuru koju je imao više i najedanput je remi. I tako smo došli do 3:3.
Popodne smo igrali s mladom ekipom ŠK Sloboda, Mihovljan. Miljenko i Vladimir bijelim figurama složili su svojim protivnicima neobranjive matne prijetnje i u žrtvenom stilu obojica pobijedili. Ivona i Zvonimir su remizirali i imamo pobjedu u rukama. Ali u dvije preostale partije nismo osvojili potrebnih pola boda za pobjedu. Nenad Frouth u boljoj poziciji previđa kvalitetu, a Mirjana nije uspjela spasiti slabiju poziciju.
Trenutno se nalazimo na 7. mjestu i nismo nezadovoljni jer za rezultat je potrebna i sportska sreća koja prati hrabre.
U 6. kolu odigran je i derbi dva najjača kluba po rejtingu. U vrlo neizvjesnom meču ŠK Bjelovar uspio je minimalnom pobjedom od 3,5:2,5 protiv ŠD Međimurje, Čakovec preuzeti vodeću poziciju.
MK Nenad Frouth, WGM Mirjana Medić i FM Miljenko MuhaŠK Velika Gorica - ŠK Krapina, 5. koloŠK Krapina - ŠK Sloboda, Mihovljan
IV. D liga centar počela je 12. ožujka. Ekipa Krapina II. postigla je dvije pobjede i 1 poraz. Pobijedili su ŠK Zelenjak Klanjec s 3,5:2,5 i ŠK Donju Stubicu s 4:2. Izgubili su od Oroslavja II. 4,5:1,5. Za našu ekipu proljetni dio je završen jer su u IV. kolu koje će se odigrati 2. travnja slobodni, zbog neparnog broja ekipa. Trenutno se nalaze na diobi 2. i 3. mjesta. Liga broji 7 klubova.

Kadetska ekipa natjecala se u II. A kadetskoj ligi centar (27 ekipa) koja obuhvaća tri županije: Grad Zagreb, Zagrebačku i Krapinsko-zagorsku županiju.
U prvom krugu nisu uspjeli pobijediti ni u jednom meču, protivnici su bili prejaki. Želimo im više sreće u 2. krugu u Sesvetskom Kraljevcu 1. travnja.
ŠK Krapina, kadetska ekipa - Filip Hršak, Borna Grmovšek, Saša Topolovec, Mateo Osredečki i Eugen KundihTreći krug II. A kadetske lige centar u KrapiniUigravanje prije početka 7. kola
Nakon prvog kruga očito su se razigrali i uspjeli pobijediti dva meča. Mateo Osredečki osvojio je 2 boda, a Eugen Kundih 1,5 bod. Prve svoje službene šahovske partije u ovoj ligi igraju novi članovi ŠK Krapina: Filip Hršak i Saša Topolovec.
Šahovski klub Krapina organizirao je 8. travnja treći krug II. A kadetske lige centar u Restoranu KTC Krapina. Natjecalo se 27 ekipa, ukupno 192 registrirana igrača. Pobijedio je ŠK Caissa, Zagreb i plasirao se u I. kadetsku ligu centar, a naši kadeti natjecanje su završili na diobi 19.-23. mjesta. Igrali su Mateo Osredečki, Eugen Kundih, Borna Grmovšek, Filip Hršak i Saša Topolovec.