«

»

Lis 30

Veliki uspjeh kluba – 5. mjesto u II. ligi centar!

27. ekipno prvenstvo Hrvatske u organizaciji Hrvatskog šahovskog saveza
ŠK Bjelovar u vodstvu nakon 6. kolaJesenski dio lige ŠK Krapina odigrao je majstorski i od mogućih 10 meč-bodova osvojio 7! Tako smo osvojili mjesto u gornjem dijelu tablice i napravili najveći uspjeh kluba u II. ligi centar (od 2013. godine) osvajanjem 5. mjesta. Ukupno smo pet mečeva pobijedili, tri igrali neriješeno, a tri izgubili. Zanimljivo, pobijedili smo tri prvoplasirana kluba: ŠK Bjelovar, ŠK Sloboda, Mihovljan i ŠK Polet, Buševec. Još smo pobijedili ŠD Međimurje i ŠK Strahoninec.
Kad ekipe posložimo po rejtingu ŠK Krapina je 11. po rejtingu od 12 ekipa što još više prikazuje vrijednost postignutog rezultata.
Pojedinačno, najbolji rezultat napravila je velemajstorica Mirjana Medić s 8 bodova iz 11 partija. Izvrsni su bili i majstorski kandidat Josip Krklec sa 6,5 iz 11, nacionalni majstor Vladimir Frank sa 6 iz 11 i majstorski kandidat Nenad Frouth s 5 iz 11.
Liga je odigrana Bergerovim sustavom u šest krugova, proljetni dio ─ Grubišno Polje, Velika Gorica i Krapina; jesenski dio ─ Krapina, Čakovec i Velika Gorica. Ove je godine organizator pojedinog kruga morao imati uvjete za osobe s invaliditetom jer je u II. ligu centar ušao ŠK Stjepan Bosak-URIHO, Zagreb.


Rezultati: II. liga centar | IV. D liga centar | II. A kadetska liga centar |

Konačan poredak / II. liga centar:
1. ŠK Bjelovar 17 meč-bodova (42 pojedinačna boda), 2. ŠK Sloboda, Mihovljan 15 (36,5), 3. ŠK Polet, Buševec 14 (37), 4. ŠK Konaki, Novo Virje 13 (37), 5. ŠK Krapina 13 (32), 6. ŠK Bilogora ´91, Grubišno Polje 12 (35), 7. ŠK Tomislav-Goran, Sveti Ivan Žabno 11 (36,5), 8. ŠK Duga Resa 11 (33), 9. ŠK Stjepan Bosak-URIHO, Zagreb 10 (32), 10. ŠD Međimurje, Čakovec 7 (27), 11. ŠK Končar, Zagreb 6 (26,5), 12. ŠK Strahoninec 3 (20,5).
Pobjednik lige ŠK Bjelovar igrat će kvalifikacijski turnir pobjednika II. liga ─ centar, istok, zapad i jug za ulazak u I. B-ligu.
Iz lige su ispali ŠK Končar, Zagreb i ŠK Strahoninec, dok ŠD Međimurje iz Čakovca čeka rezultate kvalifikacijskog turnira.
11. kolo, WFM Ivona Purgar - Željko JukićJosip Krklec - BrziPeti krug lige u Čakovcu


IV. D liga centar
U hrvatskoj šahovskoj IV. D ligi centar koju čine registrirani klubovi Šahovskog saveza Krapinsko-zagorske županije natjecala se ŠK Krapina II. Liga je odigrana Bergerovim sustavom u 7 kola na putovanja, proljetni i jesenski dio.
Najuspješniji u ekipi bio je Tihomir Kostelić s 4,5 boda iz 7 partija. Dobar nastup imali su Zdenko Kozina i Leopold Vincelj s 4 boda iz 7 partija te Milan Skupnjak s 3,5 boda iz 6 partija.
Konačan poredak / IV. D liga centar:
1. ŠK Gaj, Mače 12 (35), 2. ŠK Oroslavje II. 11 (25), 3. ŠK Donja Stubica 7 (19,5), 4. ŠK Zelenjak, Klanjec 6 (20), 5. ŠK Krapina II. 6 (19,5), 6. ŠK Krapinske Toplice 6 (19), 7. ŠK Straža II, Hum na Sutli 5 (15,5), 8. ŠK Pregrada 3 (14,5).
Pobjednik lige ŠK Gaj, Mače igrat će kvalifikacijski meč s pobjednikom IV. C lige centar za ulazak u III. A ligu centar.


Vrlo aktivan Šahovski klub Krapina organizirao je 22. travnja treći krug II. lige centar (27. ekipno prvenstvo Hrvatske) u Restoranu KTC Krapina. Treće kolo igrala je i druga ekipa Krapine tako se natjecalo ukupno 14 ekipa na šest ploča, 84 igrača.
Na rasporedu smo imali dva jaka kluba: ŠK Tomislav Goran, Sveti Ivan Žabno i ŠK Slobodu, Mihovljan.
U prvom meču izgubili smo minimalnim rezultatom. Na prvoj ploči mlada FIDE-majstorica Ivona Purgar odigrala je remi s bosanskim međunarodnim majstorom Muhamedom Borićem. Na drugoj je majstorski kandidat Nenad Frouth izgubio od nacionalnog majstora Božidara Ivekovića. Velemajstorica Mirjana Medić na trećoj je pobijedila mladog majstorskog kandidata Lovru Turčina. Na četvrtoj i petoj ploči nakon burnih borbi partije su završile remijima, a na šestoj je Josip Krklec-Brzi upao u teorijske pripreme mlade Jelene Kokše i u matnom napadu ostao bez figure i na kraju izgubio. No nismo klonuli duhom već smo u popodnevni meč krenuli hrabro.

Pred nama su bili protivnici jači na svim pločama po rejting-bodovima, a u prvih 5. kola postigli su 4 pobjede i jednu igrali neriješeno. Prvo je Mirjana crnim figurama u oštroj igri pobijedila velemajstora Mišu Cebala. Teška pozicijska nadigravanja izdržali su Ivona i Nenad i remizirali partije. Na 6. ploči Krklec je bijelim figurama pokušao postići prednost ali je njegov protivnik dobro parirao i sklopljen je remi. Izgubili smo na 5. ploči jer majstorski kandidat Zvonimir Maslać nije uspio spriječiti prodor bijelih figura po kraljevom krilu. I ostala je posljednja partija u kojoj naš nacionalni majstor Vladimir Frank ima pješaka više u damskoj završnici. Nakon teške realizacije zbog stalne prijetnje „vječnoga“ šaha, Vladimir uspijeva promovirati pješaka i dobiti partiju. Tako smo nanijeli prvi poraz ambicioznoj ekipi ŠK Slobode, Mihovljan!
Na kraju proljetnog dijela zadovoljni smo s 50% osvojenih bodova, nalazimo se u sredini tablice na diobi 6. do 8. mjesta.
Jesenski dio II. lige centar počinje 7. listopada i to u Krapini!


ŠK Tomislav-Goran - ŠK KrapinaŠK Krapina II - ŠK Donja StubicaŠK Krapina II


Drugi krug ŠK Krapina u sredini tablice
Drugi krug II. seniorske šahovske lige centar odigran je 15. travnja u novootvorenom hotelu Garden Hill u Velikoj Gorici. Krapinski šahisti imali su na rasporedu dva jaka protivnika – ŠK Tomislav-Goran, Sveti Ivan Žabno i ŠK Duga Resa.
U prvom meču nismo uspjeli osvojiti više od dva remija za koje su zaslužni velemajstorica Mirjana Medić i nacionalni majstor Vladimir Frank.
Tom pobjedom ŠK Tomislav-Goran zadržao je vodeće mjesto na tablici, s istim brojem meč-bodova kao i ŠK Bjelovar ali jednim i pol pojedinačnim bodom više. ŠK Krapina je na diobi 5. i 6. mjesta. Na začelju su tri kluba bez ijedne pobjede.
U 4. kolu sa ŠK Dugom Resom, meč je počeo oštro. Svi smo imali izgledne pozicije iz otvaranja. Prvo je pobijedio majstorski kandidat Zvonimir Maslać u matnom napadu. Međutim, Frank je u svojoj „kombinaciji“ imao rupu i protivnik je to iskoristio i pobijedio. U isto vrijeme i FIDE-majstorica Ivona Purgar u središnjici upada u probleme i slabiju završnicu koju nije uspjela spasiti. U međuvremenu je Mirjana remizirala, a majstorski kandidat Nenad Frouth uspijeva nadmudriti protivnika i ulazi u završnicu s pješakom više. Neizvjesnost prekida majstorski kandidat Josip Krklec-Brzi koji u kompliciranoj poziciji gdje se činilo da je njegova protivnica u prednosti, pronalazi izvrstan dobitnički plan i lijepom taktikom prelazi u dobivenu damsku završnicu. Tom pobjedom došli smo do rezultata 2,5:2,5. Nadamo se pobjedi no Frouthov protivnik u slabijoj završnici pronalazi kombinatorni spas zbog „krivouglog“lovca. Na kraju je neriješeno!
Poredak nakon 4. kola:
1. ŠK Bjelovar 8 meč-bodova (16 pojedinačnih bodova), 2. ŠK Tomislav-Goran, Sveti Ivan Žabno 7 (16½), 3. ŠK Polet, Buševec 7 (15½), 4. ŠK Sloboda, Mihovljan 7 (15½), 5. ŠK Bilogora ´91, Grubišno Polje 5 (13½), 6. ŠK Krapina 4 (10½), 7. ŠK Konaki, Novo Virje 3 (13), 8. ŠK Duga Resa 3 (10½), 9. ŠK Strahoninec 2 (8½), 10. ŠK Končar, Zagreb 1 (10), 11. ŠK Stjepan Bosak-URIHO, Zagreb 1 (9½), 12. ŠD Međimurje, Čakovec 0 (5).

IV. D liga centar – natječu se svi registrirani klubovi iz naše Županije. Odigrana su 2. kola, prvo 8. travnja, a drugo 15. travnja. U prvom kolu ŠK Krapina II. pobijedio je ŠK Pregradu 5:1, a u drugom kolu gostovali su u Krapinskim Toplicama i izgubili 4:2.

Zadnji krug II. kadetske lige u Krapini

II. A kadetska liga centar odigrana je u tri kruga: 17. i 24. ožujka u Zagrebu i 14. travnja u Krapini. Natjecale su se 23 ekipe iz tri županije, ukupno 184 kadeta. Nastupila je i naša ekipa i završila na 18. mjestu. Jedan su meč pobijedili, tri igrali neriješeno i četiri izgubili. Najuspješniji u ekipi Krapine bio je Mateo Osredečki s 5 bodova iz osam partija. Igrali su još: Eugen Kundih i Saša Topolovec i osmogodišnji Petar Vešligaj kojemu su to prve službene šahovske partije.
U I. kadetsku ligu plasirali su se ŠK Odra, Novi Zagreb i ŠK Novi Zagreb.
Od klubova iz naše Županije igrali su još: ŠK Donja Stubica, ŠK Pregrada i ŠK Laufer, Sv. Križ Začretje.


Kadetska ekipa ŠK KrapinaPrvi krug u Grubišnom PoljuŠK Krapina - ŠD Međimurje


Prvi krug Šahisti uspješni u Grubišnom Polju
Šahovski klub Krapina član je Zajednica županija centar gdje je u 2018. godini registrirano 84 kluba i 1746 igrača.
Od 2013. godine ŠK Krapina natječe se u II. ligi centar. Nastupa 12 klubova iz 9 županija. Igra se Bergerov sustav, svaki sa svakim na 6 ploča. Prvi krug odigran je u Hotelu Bilogora u Grubišnom Polju.
U 1. kolu ŠK Krapina igrao je neriješeno s ŠK Bilogorom ´91. Domaćini su u tom meču imali puno sreće jer je Krapina imala pozicije za pobjedu. Međutim, prvo je WFM Ivona Purgar previdjela pješaka i u završnici izgubila. Zvonimir Maslać je također ispustio strateški bolju poziciju jer nije vidio taktički upad skakačem. WGM Mirjana Medić imala je pješaka više, ali u završnici joj se iskusni međunarodni majstor Marangunić izvukao i spasio remi. Tako se i Nenadu Frouthu izvukao protivnik, spasivši se u završnici teških figura. Pobjede su postigli nacionalni majstor Vladimir Frank i Josip Krklec koji su u središnjici nadigrali svoje protivnike.
U 2. kolu pobijedili smo ŠD Međimurje, Čakovec koje je prošle godine osvojilo 1. mjesto u ligi ali se nisu uspjeli plasirati u I. B ligu na turniru pobjednika II. liga (centar, istok, zapad i jug).
Prvo je pobijedio Frank majstorskom igrom u otvaranju gdje se protivnik nije snašao i ostao bez dva pješaka. Zatim je pobijedila i Mirjana taktičkim udarom u središnjici. Krklec je dobio partiju bez igre, a Frouth je remizirao za sigurnu pobjedu. U daljnjem toku meča Ivona i Zvonimir nisu uspjeli osvojiti još bodova.
Poredak nakon 2 kola:
1-2. ŠK Tomislav-Goran, Sveti Ivan Žabno 4 meč-boda (8½ pojedinačnih bodova), ŠK Bjelovar, Bjelovar 4 (8½), 3-6. ŠK Polet, Buševec 3 (7), ŠK Bilogora ´91, Grubišno Polje 3 (7), ŠK Sloboda, Mihovljan 3 (6½), ŠK Krapina 3 (6½), 7. ŠK Duga Resa 2 (5), 8-9. ŠK Stjepan Bosak-URIHO, Zagreb 1 (5½), ŠK Končar, Zagreb 1 (5½), 10-12. ŠD Međimurje, Čakovec 0 (4½), ŠK Konaki, Novo Virje 0 (4), ŠK Strahoninec 0 (3½).