Memorijal Miljenka Medića okupio 86 igrača iz četiri države!

Ugodan prostor za igruŠahovski klub Krapina organizirao je 8. rujna 2019. uz Tjedan kajkavske kulture i VII. dane krapinskog sporta Pojedinačni brzopotezni šahovski turnir „Memorijal Miljenka Medića” u znak sjećanja na svojeg prerano preminulog člana. Nastupilo je 86 igrača i igračica iz Hrvatske, BiH, Njemačke i Slovenije, od toga 83 s međunarodnim rejtingom. Odigrano je 13 kola švicarskim sustavom u Restoranu KTC-a „Krapina“. Tempo igre bio je 5 minuta + 3 sekunde po igraču za cijelu partiju, “Bronstein”. Sve odigrane partije rejtingirat će se za Međunarodnu brzopoteznu rejting-listu. Turnir su otvorili dogradonačelnici Grada Krapine Dragutin Kozina i Branko Varjačić. Igrače je pozdravio i predsjednik Krapinskog športskog saveza Saša Kundih.


| Rezultati |

Dvoboj mladihDvoranaLijevo Oliver Kukas protiv pobjednika Ozrena Bitija
Otkako je FIDE (Svjetska šahovska organizacija) prije nekoliko godina uvela i brzopotezni rejting povećala se popularnost jednodnevnih brzopoteznih turnira. Zanimljivo je da sve više veterana počinje intenzivno igrati šah i to baš brzopotezni. Ne zaostaju ni mladi igrači koji također vole brzopoteznu igru.
Pobjednik turnira po drugi put je međunarodni majstor Ozren Biti (ŠK Đakovo). S istim brojem bodova, ali slabijim dodatnim kriterijima drugi je velemajstor Ivan Žaja (ŠK Oroslavje), a treći je majstorski kandidat Damir Mravunac (ŠK Špansko, Zagreb). Na četvrtom mjestu je junior Matija Zadravec (ŠK Sloboda, Mihovljan) i peti je Ante Leon Starčević (ŠK Sveta Nedjelja).
Najuspješnija kadetkinja Monika Kolovrat i najuspješniji kadet Ivan Maravić; oboje članovi ŠK Odra iz Zagreba nagrađeni su medaljama. Najuspješnija žena bila je Đurđa Španić (ŠD Varaždin); najuspješniji veteran bio je FIDE-majstor Damir Samovojska (ŠK Straža, Hum na Sutli).
Najuspješniji igrači nagrađeni su majicama „Dani krapinskog sporta“.
Šesto koloTreće koloPobjednici turnira
Miljenko Medić (10. siječnja 1955. – 9. lipnja 2014.)
Miljenkova slika uz nagradeOd 1997. godine bio je član ŠK Krapina u kojem je vrlo uspješno nastupao na pojedinačnim i ekipnim natjecanjima te tako pomogao uzlazu kluba od IV. do II. lige centar.
Bio je vrlo uspješan šahist, izdvajamo najveće rezultate:
1995. – 1. mjesto na I. šahovskoj olimpijadi IPCA (Hrabyne);
2003. – 1. mjesto na svjetskom kupu (Hrabyne);
2004. – najuspješniji sportaš s invaliditetom Republike Hrvatske za 2003. godinu.
Miljenko je bio i informatička šahovska legenda. Svojom nesebičnošću pomagao je šahistima instalirajući im kompletne šahovske programe i rješavao razne probleme na računalima. Volio je šah i u njemu je našao smisao života.


Raspis

Organizator: Šahovski klub Krapina uz Tjedan kajkavske kulture i VII. dane krapinskog sporta uz podršku Grada Krapine organizira Pojedinačni brzopotezni šahovski turnir „Memorijal Miljenka Medića“.
Pokrovitelj: Krapinski sportski savez
Vrijeme i mjesto: 8. rujna 2019. godine u 10,00 sati. Restoran KTC-a „Krapina“ Bobovje 52/C. Prostor je klimatiziran, a parking je besplatan.
Pravo sudjelovanja: Svi igrači i igračice iz zemlje i inozemstva koji imaju FIDE ID-broj.
Sustav natjecanja: Švicarski sustav, FIDE varijanta, broj kola odredit će se prema broju prijavljenih igrača.
Tempo igre: 5 minuta + 3 sekunde „Bronstein“. Sparivanje u programu Swiss-Manager.
Turnir će se rejtingirati za Međunarodnu brzopoteznu rejting-listu.

NAGRADNI FOND TURNIRA: 70% od upisnina koji će biti raspoređen na pet nagrada. Trojica prvoplasiranih bit će nagrađeni i peharima.
Najuspješniji kadet i kadetkinja bit će nagrađeni medaljama.
Najuspješniji igrači dobit će majicu „Dani krapinskog sporta“.

Kotizacija: 50,00 kn
Za igrače i igračice mlađe od 20 godina, žene i veterane iznad 60 godina, upisnina je 30,00 kn.
Igrači i igračice s međunarodnim titulama ne plaćaju upisninu.
Članovi Šahovskog kluba „Krapina“ ne plaćaju upisninu.
Zaključna registracija igrača u dvorani za igru najkasnije do 9,45 sati.

Obveze: Svaki sudionik dužan je donijeti šahovsku garnituru standardnih dimenzija i elektronski šahovski sat (figure i sat postavlja bijeli).

Podjela nagrada nakon završetka zadnjeg kola.
Organizator osigurava ručak za sve sudionike.

Prijave za natjecanje:
Šahovski klub Krapina, tajnica Radmila Švaljek
mob.: 098 681-853; e-mail: radmilasvaljek@gmail.com

Organizacijski odbor
Šahovskog kluba Krapina