ŠK Krapina prvak KZŽ-e u ubrzanom šahu za 2022. godinu!

ŠK Krapina - ŠK Polet, ZabokKrapina, 12. lipnja 2022. – Šahovski savez Krapinsko-zagorske županije, uz tehničku podršku Šahovskog kluba Krapina organizirao je 12. lipnja 2022. Ekipno prvenstvo Krapinsko-zagorske županije u ubrzanome šahu za 2022. godinu. Prvenstvo je igrano na 4 ploče, a svaka ekipa mogla je imati i dvije pričuve. Pravo nastupa imale su registrirane udruge ŠSKZŽ-e, a svaki klub mogao je nastupiti s više ekipa. Tempo igre bio je 10 minuta + 5 sekundi po igraču za cijelu partiju i natjecanje se rejtingira za Međunarodnu rapid rejting-listu, a poredak se određuje na osnovu osvojenih meč-bodova. Igralo se u ugodnom okruženju Restorana KTC Krapina, a nastupilo je svih 9 registriranih klubova iz naše županije.


| Rezultati |

D. Tretinjak - M. SokolićRestoran KTC Krapina - dvorana za igruZavršnica na sekundama
Igrao se Bergerov sustav, svatko sa svakim. Već u 1. kolu igrali su međusobno prvi i drugi nositelji turnira po Međunarodnoj rapid rejting-listi – ŠK Straža i ŠK Krapina. Meč je završio pobjedom ŠK Krapine od 3:1 (Mirjana Medić – Zoran Zelenika 1-0, Nenad Frouth – Damir Samovojska remi, Josip Krklec – Ivo Jelečević remi i Radmila Švaljek – Toni Meštrović 1-0) i glavni favorit ŠK Straža praktično je izgubio šanse za osvajanje prvog mjesta. Šahovski klub Krapina tijekom turnira nije izgubio nijedan meč, te je sa šest pobjeda i dva neriješena rezultata postao prvak Županije. Pojedinačni rezultati igrača ŠK Krapina: M. Medić 5,5 bodova iz 8 partija, N. Frouth 5/8, J. Krklec 7,5/8, R. Švaljek 3/5 i L. Vincelj 2/3.
Konačan poredak:
1. ŠK Krapina 14 meč-bodova (23 pojedinačna boda), 2. ŠK Straža, Hum na Sutli 13 (23), 3. ŠK Gaj, Mače 12 (21), 4. ŠK Polet, Zabok 10 (19), 5. ŠK Donja Stubica 7 (15), 6. ŠK Krapinske Toplice 7 (13), 7. ŠK Oroslavje 5 (11,5), 8. ŠK Zelenjak, Klanjec 4 (9) i 9. ŠK Pregrada 0 (9,5).
Najuspješniji igrač cijelog prvenstva je naš Josip Krklec-Brzi s izvrsnim rezultatom od 7,5 bodova iz 8 odigranih partija.


PRAVILNIK
Ekipnog prvenstva Krapinsko-zagorske županije u ubrzanome šahu za 2022. godinu

Članak 1.
Izvršni odbor ŠSKZŽ-e na svojoj VIII. sjednici održanoj 25. ožujka 2022. godine, donio je odluku o odigravanju Ekipnog prvenstva Krapinsko-zagorske županije u ubrzanome šahu za 2022. godinu, koje će se održati u Krapini, Restoran KTC Krapina – 12. lipnja 2022. s početkom u 10,00 sati uz tehničku organizaciju ŠK Krapina.

Članak 2.
Pravo nastupa imaju registrirane udruge Šahovskog saveza Krapinsko-zagorske županije.

Članak 3.
Prvenstvo će se igrati na četiri ploče. Svaka ekipa može prijaviti dvije pričuve. Tempo igre je 10 minuta + 5 sekundi po igraču za svaki odigrani potez. Svaki klub može nastupiti s više seniorskih ekipa i kadetskom ili juniorskom ekipom.

Članak 4.
Sve ekipe dužne su prijaviti osnovni sastav do 10. lipnja 2022. koji će vrijediti do kraja natjecanja. Redoslijed po pločama ne može se mijenjati.

 Članak 5.
Igra se po Pravilima šaha FIDE.
Primjenjuje se članak A.4 za vrijeme cijelog natjecanja.
Igrači će biti unijeti s Međunarodne rejting-liste od 1. lipnja 2022. godine.
Prvenstvo će se rejtingirati za Međunarodnu rapid rejting-listu.
Ako se na prvenstvo odazove 10 ekipa, igrat će se kružni sustav (svatko sa svakim), a ako će biti više od 10 ekipa, igrat će se švicarski sustav u 7 kola. Pobjednik je ekipa koja osvoji najveći broj meč-bodova.

Članak 6.
Konačan poredak Prvenstva određuje se na osnovu broja osvojenih meč-bodova (računajući pobjedu u pojedinom meču kao 2 meč-boda, neriješen rezultat kao 1 meč-bod, izgubljeni meč kao 0 meč-bodova).
U slučaju da dvije ili više ekipa imaju jednak broj meč-bodova o poretku odlučuje primjena sljedećih kriterija, redom:

Bergerov sustav
a) zbroj pojedinačnih bodova iz igre (kriterij broj 1 u Swiss-Manageru)
b) bolji Sonneborn-Bergerov koeficijent računat prema stvarnim pojedinačnim bodovima (kriterij broj 7 u Swiss-Manageru);
c) bolji Sonneborn-Bergerov koeficijent računat razmjerno postignutom rezultatu prema stvarnim bodovima (kriterij broj 35 u Swiss-Manageru);
d) bolji rezultat unutar iste bodovne skupine (kriterij broj 14 u Swiss-Manageru);
e) bolji rezultat po pločama (rezultat na prvoj, drugoj, trećoj ploči, itd., redom);
f) ždrijeb.

Švicarski sustav
a) zbroj pojedinačnih bodova iz igre (kriterij broj 1 u Swiss-Manageru);
b) olimpijski Sonneborn-Berger (s razmjerno postignutom rezultatu prema meč-bodovima); (kriterij broj 57 u Swiss-Manageru);
c) zbroj meč bodova protivnika (bez najslabijeg rezultata) (kriterij broj 56 u Swiss-Manageru);
d) zbroj meč bodova svih protivnika (kriterij broj 48 u Swiss-Manageru);
e) ždrijeb.

Kružni sustav: ždrijebom će se dirigirati susret dviju ekipa iz istoga kluba u prvome kolu.
Švicarski sustav: sparivanje će biti normalno bez dirigiranja ždrijeba.
Ekipa koja je slobodna zbog neparnog broja ekipa dobiva jedan meč-bod i 2 pojedinačna boda.
Za suđenje će se koristiti program Swiss-Manager.

Članak 7.
Svaka ekipa dužna je donijeti najmanje 2 šahovske garniture normalnih dimenzija i 3 elektronska šahovska sata.

Članak 8.
Glavni sudac Prvenstva je Radmila Švaljek, međunarodna sutkinja.
Odluka glavne sutkinje je izvršna i konačna.

Članak 9.
Za vrijeme partije, igraču je zabranjeno imati u mjestu igre mobitel i/ili druga elektronska sredstva komunikacije. Ako je očito da je igrač donio takav uređaj u mjesto igre, izgubit će partiju. Protivnik će dobiti partiju.

Članak 10.
Pušenje (uključena i elektronska cigareta) i unošenje alkoholnih pića u dvoranu za igru nije dopušteno.

Članak 11. 
Pobjednik natjecanja stječe naslov Županijskog prvaka u ubrzanome šahu za tekuću godinu te pehar u trajno vlasništvo. Pehare će dobiti i 2. i 3. plasirani klub.

Članak 12.
Igrač na početak partije može zakasniti najviše 5 minuta. U slučaju većeg zakašnjenja igrač gubi partiju kontumacijom.

Članak 13.
Za sve što nije definirano ovim pravilnikom primjenjuju se Pravilnici FIDE i Pravilnik šahovskih natjecanja Hrvatskog šahovskog saveza.

Članak 14.
Pristupanjem igri, igrači prihvaćaju ovaj pravilnik i obvezuju se na njegovo poštovanje.

Članak 15.
Uvrštenjem u turnirsku tablicu natjecatelji prihvaćaju da se na službenim stranicama organizatora, stranicama Chess-Results, te u sredstvima javnog informiranja objave osobni podaci neophodni za provođenje natjecanja (ime i prezime, dob, šahovski rejting i titula, federacija, članstvo u klubu, partije i slično), kao i fotografije s natjecanja.

ORGANIZACIJSKI ODBOR PRVENSTVA